Dziś pod lupę trafia pomidor! Badania dowodzą, że wśród ulubionych warzyw polaków bezkonkurencyjne są właśnie czerwone i soczyste pomidory.
Ze względu na to, że jemy je tak często warto raz na zawsze rozstrzygnąć, które będą najbardziej korzystne dla zdrowia, a które wprost przeciwnie! W tym artykule zanurkujemy w temat hodowli, uprawy i sprzedaży pomidorów, żeby dać Wam parę wskazówek.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak pomidory wpływają na organizm?
- Jakie pomidory są zdrowsze: świeże czy gotowane?
- Jak uprawia się pomidory w gospodarstwie ekologicznym?
- O ile więcej kosztuje pomidor szklarniowy niż ekologiczny?
Jak pomidory wpływają na organizm?
Zanim przeprowadzimy pomidorowe „due diligence”, odpowiedzmy sobie jakich wartości odżywczych możemy się spodziewać po wzorowym pomidorze. Otóż król polskich warzyw jest bogaty między innymi w:
- Witaminę C. Tak tak – podczas kiedy na myśl przychodzą nam cytrusy, to właśnie przeciętnej wielkości pomidor jest w stanie pokryć już połowę naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
- Witaminę B6, E, K, A, Ryboflawinę, Niacynę, Tiaminę – w mniejszych ilościach, ale wciąż odczuwalnych dla organizmu.
- Likopen – najlepsze zostawiliśmy na koniec. Likopen zawarty w pomidorach to przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia, wspiera układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko nowotworów, a szczególnie nowotworów prostaty.
A czy wiesz, że im dłużej gotujesz pomidory, tym więcej wartości odżywczych zyskujesz?
Mowa tu o wspomnianym już likopenie – ten związek, podczas gotowania pomidorów nie ulega rozpadowi, a koncentracji. Zatem przetwory typy: przeciery, koncentraty, sosy pomidorowe zawierają go najwięcej! Pomidor jest jednym z niewielu warzyw, które podczas obróbki termicznej zyskują na walorach odżywczych.
Naturalna uprawa, a hurtowa sprzedaż pomidorów
Wielu z Was, czytając akapit o właściwościach pomidorów, zaczęło się zapewne zastanawiać na ile te dane są prawdziwe w przypadku hurtowej sprzedaży pomidorów. Poniżej przedstawimy jak wygląda naturalna uprawa pomidorów oraz co łączy ją z hurtową sprzedażą.
Zacznijmy od tego, że każdy, kto kiedykolwiek próbował uprawiać pomidory, wie jakie to trudne i czasochłonne. Co więcej efekt nie zawsze bywa imponujący. Najpierw trzeba zasiać nasiona, następnie przepikować siewki, hartować młode sadzonki, przesadzić do gruntu, zapewnić podpórki, usuwać pędy boczne, które wyrastają szybciej niż grzyby pod deszczu. Jeśli nasze krzaczki nie spotka „choroba” lub szkodnik – mamy szczęście. Jak więc z tymi wszystkimi przeciwnościami pomidorowego losu radzą sobie uprawy ekologiczne i naturalne?
Właściciele upraw ekologicznych, ze względu na zakaz stosowania sztucznych nawozów, stosują prastare metody przygotowania gruntów np.: płodozmian, nawożenie obornikiem, nawozem zielonym. Co jakichś czas wykonują próby glebowe, by zbadać kondycję pól.
Odchwaszczanie odbywa się za pomocą pracy rąk, co stanowi duży udział w kosztach uprawy oraz za pomocą mechanicznych urządzeń. Opryskiwanie przed szkodnikami wykonywane jest tylko i wyłącznie dozwolonymi substancjami.
Owoce i warzywa zbierane są w fazie dojrzałości i jak najszybciej trafiają do dalszej obróbki. Co ciekawe, ekologiczne pomidory (oraz inne warzywa i owoce) muszą spełniać podobne normy jakościowe co płody konwencjonalne – wielkość, kształt, dojrzałość, brak szkodników.
Gospodarstwa ekologiczne podkreślają, że rośnie udział konsumentów hurtowych wśród odbiorców tzn.: rośnie popyt na warzywa ekologiczne w sprzedaży hurtowej. I tutaj dochodzimy do meritum, bowiem warzywa uprawiane ekologicznie są również dostępne w dyskontach, marketach, dzięki czemu my, konsumenci, możemy cieszyć się naturalnym smakiem i walorami.
Ceny pomidorów w sprzedaży hurtowej i detalicznej
Czynnikiem, który znacznie różnicuje pomidory dostępne w sprzedaży detalicznej, a wcześniej w hurtowej jest oczywiście cena. Pomidory z upraw ekologicznych są droższe. Nie jednak zaskakującego – rolnicy w sprzedaży hurtowej wyceniają pomidory wyżej, tak by zachować rentowność ekologicznych gospodarstw rolnych. Naturalnym następstwem jest więc wyższa cena w sprzedaży detalicznej w marketach.
O ile drożej płacimy za np.: EKO malinowego pomidora szklarniowego? Ceny tego warzywa kształtują się od około 18 do 25 zł za kilogram. Pomidor z upraw bez certyfikatu uprawy ekologicznej kosztuje średnio 10-12 zł za kilogram. Różnica może być zatem odczuwalna.
Podsumowując… Pomidory są bogate w wartości odżywcze, a szczególnie likopen, dlatego warto spożywać je często. Co więcej, im dłużej gotowane, tym więcej benefitów nam przynoszą. Jeśli znudzi nam się ich smak, możemy urozmaicić dietę o inną odmianę pomidora.
Ekologiczna uprawa pomidorów w domu bywa pracochłonna, ale śmiało możemy dostać płody gospodarstw ekologicznych w sprzedaży – w dyskontach, warzywniakach, skupach lub na giełdach warzyw i owoców.
Życzymy smacznego!
Źródła:
Kunachowicz H. i wsp. 2017: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa
USDA Food Composition Databases – United States Department of Agriculture – //ndb.nal.usda.gov
SELFNutritionData //nutritiondata.self.com