Patelnie to jeden ze stałych elementów kuchni. Chyba nikt nie wyobraża sobie tego, że takiego naczynia nie mógłby mieć w swojej kuchni. Powstaje jednak jedno ważne pytanie – który egzemplarz będzie tym najbardziej odpowiednim? Czy da się w sposób jednoznaczny odpowiedzieć na tak postawione pytanie? Czas to sprawdzić. Aby mieć pewność, że w każdej kuchni znajduje się odpowiedni sprzęt, który będzie ułatwiał gotowanie.
Jaka powłoka?
To jedna z najważniejszych kwestii – powłoka na patelni. Jaka ona powinna być? Można je podzielić na kilka kategorii:
• powłoka ceramiczna – to właśnie dzięki niej ciepło rozprowadza się równomiernie po całej patelni. Tego rodzaju patelnie doceniane są za to, że potrawy nie przywierają do dna. Wiele osób ucieszy się również z tego faktu, że jest ona odporna na zarysowania. Trzeba jednak uważać, używając do mieszania tylko specjalnych, silikonowych łopatek.
• powłoka teflonowa – ma takie same właściwości, jak ta wymieniona w akapicie powyżej. Z tą jednak różnicą, że bardzo trzeba uważać podczas mieszania. Dozwolony jest tylko silikon i ewentualnie drewniane łopatki, aby być pewnym tego, że dno pokryte teflonem nie zostanie porysowane.
• powłoka tytanowa – tego rodzaju patelnie zaczynają dopiero na dobre czuć się w Polsce. Są jednak one drogie, dlatego nie każdy jest chętny do ich zakupu. Dlaczego? Ponieważ patelnia z powłoką tytanową zaliczana jest do najsolidniejszych. Do tego nie potrzeba dużej ilości tłuszczu, aby usmażyć na niej różnorodne potrawy.
Różne patelnie do wyboru
Odwiedzając sklep online (https://kuchnioland.pl/pol_m_Gotowanie_Patelnie-195.html) można być pod wrażeniem tego, że jest ich aż tyle. Różnią się one od siebie średnicą, jak również materiałem wykonania. Nie tylko, jeżeli chodzi o samą powłokę, ale również całość. Najbardziej popularne to patelnie ze stali nierdzewnej. To co je cechuje, to niska waga – w szczególności, jeżeli porówna się ją do patelni żeliwnych. Patelnie stalowe są odporne na uszkodzenia.
Patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Może niektórym przeszkadzać ich ciężka waga. Długo się nagrzewają, ale można być pewnym tego, że za to ciepło trzymają jeszcze dłużej. Można ich również używać, jeżeli chodzi o obróbkę cieplną dań, jakie będą przyrządzone w piekarniku.
W sklepach dostępne są również patelnie aluminiowe. Są bardzo lekkie, a na dodatek łatwo utrzymać je w czystości. Polecane są w szczególności dla osób, które zawsze muszą gotować coś bardzo szybko. Patelnia aluminiowa świetnie wtedy poradzi sobie z takim zadaniem.
Jak więc widać – wybór patelni w obecnych czasach jest całkiem spory.